Nejsem moc na předsevzetí, ale s partnerkou jsme si řekli, že letos budeme jíst víc ryb - což není těžký úkol vzhledem k faktu, že dosud jsme nejedli žádný. No a protože nedaleko od nás stojí tahle rybárna, jednou začas se tam stavíme a koupíme čerstvou chlazenou rybu. Tentokrát to schytal losos.
Dělal jsem ho poprvé a jedl ho asi potřetí v životě, ale určitě ne naposled. Tady je recept:
dva steaky z lososa
sůl, pepř
citrón
balsamico (tmavý)
třtinovej cukr
česnek
cibule
špenát (já měl baby špenát, ale i normální špenát je v poho, hlavně at je to čerstvý)
Rendlik, olej (jen kapka), opečeme cibuli na droubounkato. Na dvě porce stačí půlka malé cibule.
Mezitím si připravíme zálivku, takže teplá voda (tak deci), balsamico (tak dvě lžíce), třtinovej cukr (tak dvě lžičky), citron (pár kapek, aby to nebylo moc sladký), sůl, pepř (přiměřeně) a promícháme dokud se cukr a sůl nerozpustí.
Cibulku opečeme a hodíme tam ten špenát - je ho potřeba hodně, hrozně si lehne. A podléváme to zálivkou.
Lososa pokapeme citronem a osolíme, hodíme na pánev a upečeme dle libost, já ho tam měl ani ne tři minuty po obou stranách, pak jsem ho trošku ráchal na bocích. Samozřejmě jsem ho pekl na oliváči, jak by řekl Láďa Hruška.
Na talíř nakydáme špenát a na to položíme lososa, kterého ještě osolíme. Vynikající a zdravý jídlo během ani ne půl hodiny.
RE: Losos na špenátu | tlapka | 22. 04. 2015 - 12:15 |