Co potřebujeme (forever alone porce):
na steak:
kvalitní vyzrálý hovězí maso na steak (já měl ořech)
sůl, pepř (ale nemusí být)
na omáčku:
smetanu
máslo
nákladanej zelenej pepř (skutečně nakládanej, ne ten s pytlíčku, dá se sehnat běžně, většinou ve skle, nebo váženej)
na přílohu:
bramboru
rozmarýn
cibul
Příprava (jak o dělám já):
Bramboru omyju, vařím v osolený vodě asi deset minut, vyndám, čekám.
Maso mezitím odpočívá někde na tácu a získává postupně pokojovou teplotu.
Povařenou vychladlou bramboru nakrájím na čtvrtiny a dám opékat na pánev.
Do rendliku dám smažit na kolečka nakrájenou cibul. Lepší je ji v tom oleju chvíli ráchat, ona se tak hezky nasákne. Je ale potřeba smažení na vteřinu hlídat, protože není moc času mezi "tak akorát" a "spálené na uhel".
Hážu maso na pánev, kterou si předtím lehce potřu olejem, lépe máslem. Nechám to tam tak ty dvě a půl minuty, záleží na tom, jak to chcete. Kydnu na maso trošku másla. Otočím a zase, kydnu trošku másla. Za pět minut mám hotovo, dávám pryč z pánve. Maso odpočívá, do pánve naliju smetanu, tak čtvrtku toho kelímku a nechám vyvařit. Získá to takovou nahnědlou barvu. Úplně nakonec přihodím nakládanej pepř a už to nevařim. Pokud jsem nesolil maso, tak osolím omáčku.
Brambory jsem si mezitím otočil, opekli a teď to v misce promíchám s na drobno nakrájeným rozmarýnem.
Cibul nechám okapat od oleje, měla by být křupavá.
Servíruju - talíř, maso, na to cibul, polít pepřovkou, vedle bramboru. Abych dostál dnešním trendům, celý mě to stálo, když to hodně přeženu, tak asi šede. Nevím, za kolik vaří Láďa Hruška, ale z tohodle se neposerete, nebudete mít žaludeční potíže a dokonce si i pochutnáte :)
RE: Flák hovězího s pepřovou omáčkou | daniel®blbne.cz | 28. 07. 2014 - 14:40 |
![]() |
walome | 28. 07. 2014 - 14:45 |