Tento článek jsem rozepsal před pár týdny a říkal jsem si, že mám s jeho uveřejněním dost času - a hle, pak jsem koukal jako vrána, že v pátek bylo finále českého Masterchefu, které vyhrál, díky bohu, blonďák v kšandách. A nyní již k samotnému článku.
ČR
Dovolte mi se vypovídat. Přece jenom, musí to ze mě ven. Kdo někdy zahlédl páteční MasterChef, který běží na Nově, asi si říkal, co to sakra je? Banda amatérských kuchařů vaří jako o život, přičemž na ně řve trojice nesympatických šéfkuchařů. A kvůli čemu? Jeden milion korun a vydání vlastní kuchařky.
Ani nevím kde začít... ale tak třeba u těch porotců/šéfkuchařů. Tři no name týpci, kterým máme věřit, že jsou supr kuchaři. Okej, opakují Zdendova moudra z Ano, šéfe, tak se v tom asi vyznaj, že? Vrcholem pro mě bylo, když jim sympatický senila uvařil kuřecí steak s broskví a se sýrem - což je jídlo, které nikdy nikomu nevadilo, dokud se nezačalo vysílat Ano, šéfe. Černovlasý Slovák tohoto milého pána vzal před ostatní soutěžící a udělal z něj exemplární případ budižkničemi. Posléze mrsknul talířem na zem a kuře s broskví tak skončila v koši.
Říkal jsem si - je to podle nějakýho mustru, jsem si jistej, že Gordon Ramsey taky musí mrskat talířema o zem... no, nemusí.
Chcete mi namluvit, že mi mají být sympatičtí porotci, kteří hází s jídlem na zem? Byl jsem v kuchyni a zažil jsem primitivní šéfkuchaře a kuchaře, kteří tohle dělali, ale ti aspoň nelezli do televize (i když vařili ve 4* hotelích). Sere mě, jak se z kuchařiny dělá nějaký nóbl povolání, když to není pravda. Je to dřina. Tvrdá dřina a služba lidem + v kuchyni to vypadá přibližně tak, jak můžete vidět v každým Ano, šéfe - stres a shon. A prdele lítající vzduchem jsou ty nejslušnější vulgarismy..
Ale fajn, v tv to vypadá líp, než kdyby třeba vyřezávali stoly... i když...
Ale dobře tedy, když přijmete, že lidi se rádi dívaj, jak jiný lidi vařej, tak ale stejně je MasterChef děsný peklo. Máme tady přes deset soutěžících, jeden nudnější než druhej (jsou tam jen dva zajímaví týpci - jeden Žid, kterej skutečně hraje a intrikuje a pak ještě týpek alá Leonardo DiCaprio v košili a s kšandama. Jo a pak je tam ani ne třicetiletý invalidní důchodce, který působí jako dojemná složka) a vařej a vařej a jeden má kšiltovku, kterou nesundá jak je den dlouhej, další pořád slzí a tak dále.
A o co jde? To je vážně legrace. Jeden díl trvá hodinu a půl (pokud jste šílenci a viděli jste nějaký díl v tv (jako já), tak u toho budete sedět dvě hodiny) a co se v něm děje? Sledujeme naše soutěžící v průběhu týdne - první den vaří - kouknou pod bednu, které se říká Mystery Box, ale Mystery na ní neni vůbec nic. Pod ní se objeví nějaká surovina nebo více surovin a soutěžící z nich maj vařit - ale zároveň si můžou nabrat jakékoli jiné suroviny z "obchodu" - což jsou regály naplněné výrobky Clever pod záštitou Billy.. Takže je to vlastně fuk.
Kdu uvaří nejlepší jídlo, má VELKOU výhodu. Ti, co uvaří nejhorší šlichtu, se dostanou na "nástěnku" - a budou na konci týdne bojovat o udržení se v soutěži.
A jaká je ta VELKÁ výhoda pro vítěze? Další den se soutěžící dělí do týmů a ta velká výhoda spočívá v tom, že si dotyčný/á může vybrat barvu týmu a jejího prvního člena. Vtipný je, že i tenhle člověk se může dostat do boje o vyřazení.
Týmové úkoly jsou různé, jeden debilnější než druhej, například už vařili na svatbě, zastoupili šichtu v pekárně apod. Kdo vyhraje, nemusí se bát vyřazování, ale kdo prohraje ten ano - jenže, pokud jste se dostali na nástěnku kvůli šlichtě, kterou jste uvařili předchozí den, tak vás nějaký týmová výhra nezachrání - což je absolutní nesmysl - jakou motivaci vlastně máte? "Hm, teď zaberu v týmovým úkolu, a to i přesto, že stejně můžu vypadnout."
No, na konci týdne se ti nejhorší sejdou a uvařej a kdo uvaří nejhůř, jde domů.
Nejvíc mě na tom sere ta dramatičnost - vždy't jen vařej, panebože. Neoperujou lidi, neposílaj kosmonauty do vesmíru, ale fláknou jen maso na pánev, vepřová panenko skákavá.
USA
Nedalo mi to a po komentářích na youtube "ten americkej je lepší" jsem si "ten americkej" našel. Gordona Ramsaye znám již z (nejen) Pekelné kuchyně, která běžela tuším na Barrandově a s kamarádem jsme se u ní královsky bavili, jak byla hrozná.
Společně s Gordonem jsou zde špekoun Graham a holohlávek v obleku a keckách - Joe. Joea neznám, ale Grahama už jsem někde viděl. A v tom je ten první rozdíl - česká porota je tvořena z naprosot neznámých lidí - ve stejně stupidním pořadu Na nože byl aspoň Zdenda a sekundoval mu příšernej Roman Vaněk, ale aspoň to byli známí ksichty. Gordon je celebrita sama o sobě, klidně by utáhl celej pořad sám.
Další rozdíl - v US chybí post moderátora - což je moudré, protože jeho úlohu zvládají porotci a komentář. Proč je v české verzi ta bloncka? Proč mluví česky, když je to Slovenka a tohle je československá soutěž? Nechápu.
Jeden díl US verze trvá 40-45 min. Což má smysl. Sice do toho narvou víc reklam než Nova za hodinu a půl, ale to nás, jutjubáky, nemusí zajímat :)
Vyřazovací systém má o dost větší smysl - na začátku týdne se vaří, kdo uvaří nejlepší pokrm, má skutečnou výhodu - vybere si, co, ze tří jídel se bude vzápětí vařit - jsou tam docela špeky, koukám na třetí sérii a teď tam vařili kraby - a taky se z tohoto vaření občas vyvlíkne - což znamená, že se 100% vyhne vyloučení. Vyloučení proběhne na konci dílu. A v tom další dílu se plní týmový úkol, ze kterých dotyčný vítěz čerpá další výhody. Tomu říkám výhoda, sakra! Ano, i tento se nakonec může dostat do vyřazování, když jeho tým prohraje, ale aspoň to nikdo neví dopředu.
Samozřejmě je to všechno hrozně patetické, ale u Amíků už jsme si na to zvykli - ve třetí sérii je slepá účastnice - nevěřím tomu, že drží tempo se zdravými soutěžícímu, ale i přesto vše zázračně stihne a většinou je to "delicious dish". Aniž bych ji nerad ubíral zásluhy (podle mě je třeba smeknout klobouk tak jako tak), podle mě jí musela režie trochu pomoci.
Mám za sebou finále obou pořadů a nemůžu říct, že jeden je lepší a druhý horší. Ale ten americkej je aspoň dobře sestříhanej a natočenej, když už nic jinýho. Mno... nevím, pokud jste neviděli ani jeden díl, o nic jste nepřišli.
To jsem zvědavý, jestli nás v ČR čeká další série této soutěže...